Zaštićene oznake kvalitete

Označavanje prehrambenih proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), zaštićenom oznakom zemljopisnog porijekla (ZOZP) i zajamčenog tradicionalnog specijaliteta (ZTS), inicijativa je Europse unije pokrenuta devetesetih godina. Takav jedinstveni sustav označavanja osigurava zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje ili su pak proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. U Hrvatskoj je 35 proizvoda čiji je naziv zaštićen, odnosno registriran kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. 

Europske oznake kvalitete potrošaču jamče:

  • Autentičan tradiocionalni proizvod priznate kvalitete
  • Lokalno podrijetlo proizvoda
  • Proizvodnju sukladno propisanim pravilima
  • Kontinuirani nadzor nad proizvodnjom

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) je oznaka koju nosi proizvod koji je u cijelosti proizveden u određenom zemljopisnom području primjenom priznatih vještina i korištenjem sirovina i sastojaka koji također potječu iz tog područja. Neki od proizvoda koji nose ZOI oznaku, a potječu iz Dubrovačko-neretvanske županije su: neretvanska mandarina, korčulansko maslinovo ulje, vina iz Ponikava i malostonska kamenica, a tu su i dalmatinska janjetina te dalamatinski med.

Zaštičena oznaka zemljopisnog porijekla (ZOZP) je oznaka koju nosi proizvod koji je svojom kvalitetom i ugledom povezan s određenim zemljopisnim područjem u kojem se provodila ključna, odnosno najmanje jedna faza u proizvodnji tog proizvoda. Neki od hrvatskih proizvoda sa ovom oznakom su: drniški pršut, dalmatinska panceta, komiški rogač, zagorski mlinci itd.

Zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) je oznaka koju nosi proizvod proizveden po tradicionalnoj recepturi, tradicionalnim postupcima i metodama proizvodnje ili korištnjem tradicionalnih sastojaka.

Sve registrirane oznake kvalitete u RH mogu se pronaći ovdje. Udruživanje proizvođača i sastavljanje zajedničke Specifikacije proizvoda koja čini sastavni dio zahtjeva za zaštitu naziva je prvi korak u zaštiti naziva proizvoda jednom od navedenih oznaka. Postupak zaštite provodi se prvo na nacionalnoj razini, a započinje podnošenjem zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede koje nakon uspješno provedenog postupka donosi Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda kao ZOI, ZOZP ili ZTS. Više o samom postupku zaštite može se pronaći na stranicama Ministarstva.

Za proizvođače, zaštita proizvoda europskim oznakama kvalitete ima sljedeće značaje: bolja prepoznatljivost proizvoda na tržištu, stvaranje proizvoda dodane vrijednosti, povećana potražnja proizvoda, mogućnost definiranja veće cijene proizvoda, povećanje proizvodnje i sprječavanje neovlaštenog korištenja zaštićenog naziva i narušavanja ugleda proizvoda.
Značaji oznaka za područje proizvodnje i državu su: povećanje prepoznatljivosti područja, doprinos ruralnom razvoju, njegovanje i razvijanje regionalne tradicije i lokalnog identiteta, zaštita prirodnih vrijednosti u regiji, prenošenje proizvodnje na mlađe generacije što doprinosi razvoju obiteljske proizvodnje te očuvanje autohtonih pasmina i sorti.

O zaštiti proizvoda užeg dubrovačkog kraja, posebno o zaštiti konavoskih vina, već je bilo govora. Smatra se da će lokalni proizvodi pod ZOI, ZOZP i ZTS oznakama povećati svoju vrijednost i proširiti prepoznatljivost na tržištu. Inicijativa zaštite lokalnih proizvoda ima potencijal ne samo u podizanju vrijednosti gotovog tradicionalno proizvedenog proizvoda, već u dugotrajnoj zaštiti lokalnih autohtonih pasmina i sorti, kao što su dubrovačka ruda, buša, primorsko-dinarski magarac, vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, šipanski rogač, 3 autohtone sorte dubrovačkog šipka te lokalne sorte maslina i vinove loze.

Prethodno Ekološka poljoprivreda – potencijal malih mediteranskih polja

Ostavite komentar